tirsdag den 19. august 2014

Nyt om LibreOffice til Android

Jeg har tidligere skrevet om LibreOffice til Android: http://libreofficedk.blogspot.dk/2014/07/libreoffice-til-android.html

Udviklingen er godt i gang, og udvikleren Tomaž Vajngerl beskriver på sin blog, hvordan arbejdet med at vise Impress og Draw i Android er ved at være afsluttet.

Impress til Android
På bloggen kan du også sen en lille demonstrationsvideo.

Læs mere (engelsk): http://tomazvajngerl.blogspot.dk/2014/08/libreoffice-on-android-2-draw-and.html
Video: http://people.collabora.com/~quikee/LOAndroid_20140813_1.mp4

Hvad sker der i München?

Først skriver Version2 med sædvanlig kioskbasker-overskrift, at "München går tilbage til Microsoft efter fejlslagent forsøg med Linux" og Computerworld følger op med "Efter 10 år med Linux: Storby kigger sultent på Windows igen".

http://www.version2.dk/artikel/munchen-gaar-tilbage-til-microsoft-efter-fejlslagen-forsoeg-med-linux-68243

http://www.computerworld.dk/art/231673/efter-10-aar-med-linux-storby-kigger-sultent-paa-windows-igen

Sagen har ulmet nogen tid, og jeg tror der er tale om en storm i et glas vand. I München har der været valg, og der er kommet nye borgmestre (chefer). En af disse chefer er kendt for at være meget pro-Microsoft, og han stiller spørgsmål ved hele ideen om open source og Linux. Han har foreslået at projektet droppes, men er ikke kommet igennem med den idè. Et kompromis er blevet, at der skal laves en uvildig vurdering, hvilket egentlig ikke er unaturligt at gøre, nu hvor projektet er erklæret for afsluttet.

Det har været fremme at der er stor utilfredshed blandt brugerne. Jeg tror på, at hvis en stor organisation skifter farven på tegnestifterne, vil det være muligt at finde nogen der er utilfredse med det. I den forbindelse er der sådan set ikke noget nyt kommet frem de seneste dage. Enhver forandring skaber uro og stiller man de rigtige spørgsmål, kan det formuleres som utilfredshed.

I mine øjne er hele historien udtryk for, hvordan politisk opbakning til et stort projekt er vigtig, men også farlig. I samme øjeblik opbakningen forsvinder, f.eks. efter et valg, starter balladen.

Mere information: http://www.techrepublic.com/article/no-munich-isnt-about-to-ditch-free-software-and-move-back-to-windows/
http://www.cio.co.uk/insight/change-management/orwellian-doublethink-munich-open-source-switch/ 

fredag den 1. august 2014

Økonomisk udvikling og lokal beskæftigelse

For beslutningstagerne passer fri software perfekt ind i en bredere IT-politik for Toulouse. De ser fri software, ikke bare som en naturlig vej til omkostningsreduktioner, men også som en måde at promovere og fremskynde innovation i administrationen og de digitale selvbetjeningsløsninger, som byen tilbyder til sine borgere.

Det indbefatter også at støtte de lokale virksomheder, herunder IT-virksomheder, som arbejder med fri software. “En overordnet sammenhæng, der indebærer en naturlig støtte til fri software i udbud”, som det beskrives af byens IT-chef. “Den bedste løsning er dog altid at foretrække, open source eller ej. De lokale kriterier og open source har samme niveau af betydning i udbud.”

“Denne anvendelse af fri software er en integreret del af processen for e-forvaltning, som er stærkt tilknyttet 'smart city'-konceptet og hvad e-forvaltning kan bidrage med i øvrigt. Der er meget mere at gøre i Toulouse. Alle byer snakker om 'smart city', åbne data og fri software. Det giver alt sammen god mening på baggrund af øgede krav om rationalisering, omkostningsreduktioner samtidig med øgede krav om gennemsigtighed i forvaltningen. Fri software er en af byggestenene i de digitale systemer, vi lige nu bygger op.”

For beslutningstagerne er omkostningsreduktionerne det første og vigtigste tema, som en IT-politik der er til fordel for open source software, skal understøtte. Det vil altid være det første skridt mod at overbevise skeptikere om at open source software har en rolle i den lokale økonomi.

Før der gennemføres en strategi til fordel for fri software, anbefaler Toulouse at de budgetmæssige besparelser vurderes. Dette bør følges op af en struktureret plan bygget på undersøgelser, der viser, at den fremtidige udvikling inden for IT ligger i open source software. En sådan plan kræver fokus på den økonomiske udvikling og beskæftigelsessituationen.

“Fri software er et fantastisk middel til økonomisk udvikling og lokal beskæftigelse,” forklares det. “Frankrig har en høj værdi i fri software på internationalt plan. Enhver beslutningstager bør vide dette, for Frankrig har det største antal udviklere og virksomheder, der er involveret i sektoren.”

Kilde: https://joinup.ec.europa.eu/elibrary/case/toulouse-saves-1-million-euro-libreoffice